امتیاز دهید post

آتشکده نیاسر کاشان یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی و فرهنگی ایران است که در دل طبیعت زیبای کاشان قرار دارد. این چهارتاقی باستانی که به عنوان نمادی از معماری ساسانی شناخته می‌شود، نه تنها نمایانگر هنر و ذوق معماران ایران در دوران باستان است، بلکه در تاریخ زرتشتیان به عنوان یک مرکز مذهبی و تقویمی، جایگاه و اهمیت ویژه‌ای داشت. با ما تا انتهای این مقاله همراه شوید تا زیبایی‌های نهفته این آتشکده را کشف کنیم و اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهیم.

چهارطاقی نیاسرتاریخچه آتشکده نیاسر کاشان 

آتشکده نیاسر کاشان یکی از تاریخی‌ترین و مهم‌ترین آتشکده‌ های ایران است. به طوری که در گذشته ساخت چهار طاقی‌ها بسیار رایج بوده و در آن زمان پادشاهان زیادی از این ساختارها بهره‌ می‌بردند. اولین چهار طاقی در ایران به دوره اشکانیان مربوط می‌شود. به طوری که بر اساس اطلاعات موجود، چهار طاق قلعه ضحاک در هشترود آذربایجان غربی به این دوره تعلق دارد. به عنوان نمونه مورخان، چهار طاقی شهر ایج در استان فارس را به عنوان یکی از بناهای باقی‌مانده از این دوره شناسایی کرده‌اند.

همچنین آتشکده نیاسر کاشان (چهار طاقی نیاسر) در زمان اردشیر اول ساسانی ساخته شده است. تحقیقات نشان می‌دهد که این آتشکده نسبت به سایر بناهای چهار طاقی از طراحی زیباتر و ارزش بیشتری برخوردار است. چهار طاقی‌های ساخته‌ شده در دوره‌های مختلف، کاربردهای متفاوتی داشته‌اند؛ به عنوان مثال این بناها محلی برای برگزاری انواع مراسمات مذهبی و جشن‌های خاص بوده‌اند.

معماری آتشکده نیاسر کاشانمعماری آتشکده نیاسر

آتشکده نیاسر کاشان یکی از نمونه‌های برجسته معماری ایران باستان است که با استفاده از سنگ و ملات گچ ساخته شده و در گذشته تزئینات زیبایی از گچ‌بر روی آن وجود داشته است. گنبد مرکزی این بنا تخم‌مرغی شکل بوده که نمایانگر هنر و مهارت معماران ساسانی است. گنبد بر روی بنای چهارطاقی مربعی با ابعاد ۱۴ در ۱۴ متر قرار گرفته و تعادل و صلابت آن، زیبایی منحصربه‌فردی به این اثر بخشیده است. پس از تخریب این آتشکده در جنگ‌های اعراب، بازسازی آن انجام شد و امروزه تقریباً در وضعیت سالمی قرار دارد. 

برخی از مورخان بر این باورند که همچنین این بنا یکی از قدیمی‌ترین تقویم‌های آفتابی ایران باستان و کهن‌ترین بنای تاریخی در منطقه محسوب می‌شود. این تقویم به گونه‌ای طراحی شده که طلوع و غروب خورشید در ابتدای هر ماه و میانه‌ی آن از یکی از اضلاع بنا قابل مشاهده است.از نظر معماری آتشکده نیاسر کاشان دارای دیوارهای ضخیم و باریک است که سقف را به خوبی نگه‌می‌دارد. به طوری که ورودی‌ها با قوس‌های زیبا تزیین شده‌اند. گوشواره‌های زیر گنبد نیز زیبایی این بنا را دوچندان کرده است.

گوشواره به قسمتی اطلاق می‌شود که مربع را به هشت ضلعی و سپس به دایره تبدیل می‌کند و این طراحی برای قرارگیری گنبد دایره‌ای بر روی بنای مربعی بسیار کارآمد است. آتشکده نیاسر کاشان گواهی بر هنر و فرهنگ غنی ایران باستان بوده که همچنان توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. 

ویژگی های چهارطاقی نیاسر کاشانویژگی‌های چهارتاقی نیاسر کاشان 

چهارتاقی نیاسر به خاطر شکل ظاهری خود در گذشته به چهار دروازه معروف بود. این بنا ابعادی معادل ۱۱×۱۱ متر دارد و ارتفاع آن نیز ۱۱ متر است. برای آتشکده نیاسر کاشان، چهار پایه مربع با ابعاد ۳۳۳×۳۳۳ سانتی‌متر به صورت یکسان طراحی شده‌ است. هر یک از این پایه‌ها با یک پایه قطور دیگر به عرض ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر و ارتفاع ۶۵ تا ۸۳ سانتی‌متر تقویت شده است.

پایه‌های فرعی در اضلاع شمالی و غربی بنا وجود ندارند و این دو ضلع به گونه‌ای سکوبندی شده‌ که هم‌سطح با زمین‌های اطراف قرار بگیرند تا در نتیجه ورودی‌های شمالی و غربی مسدود شوند. در بالای آتشکده نیاسر کاشان، آثار گنبدی وجود داشت که در گذشته تخریب شده است. 

در بازسازی سال ۱۳۳۴ خورشیدی، گنبدی برای آن طراحی شد که توسط اداره کل باستان‌شناسی آن زمان انجام گرفت. این گنبد به شکل هشت مثلث است که بر روی یک دایره قرار گرفته‌ و نوک تیز مثلث‌ها به سمت بیرون است. همچنین برای این گنبد ۹ روزنه تعبیه شده که مساحتی حدود ۶۱۴×۶۱۴ سانتی‌متر دارد و در وسط بنا، دایره‌ای به قطر ۹۰ سانتی‌متر دیده می‌شود که به نظر می‌رسد محل قرارگیری پایه آتشدان بوده است.

کاربرد آتشکده نیاسر کاشانکاربرد آتشکده نیاسر

بر اساس مطالعات باستان‌شناسی انجام‌ شده این آتشکده به دو منظور ساخته شده است:

تقویم آفتابی: 

روزنه‌های موجود روی گنبد آتشکده نیاسر کاشان تغییر سال‌ها را نشان می‌دهند و برای مشاهده طلوع و غروب آفتاب در آغاز و میانه هر فصل مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

عبادتگاه: 

در زمان‌های گذشته که دین زرتشتی در میان مردم رواج داشت، آتشکده نیاسر برای محلی عبادت بود.

ارزش های آتشکده نیاسر کاشانارزش علمی چهار طاقی‌های آتشکده نیاسر کاشان

آتشکده نیاسر کاشان به عنوان یکی از بناهای مهم تاریخی، نمایانگر استفاده از دانش نجومی در طراحی ساختمان‌های مذهبی ایران باستان است. برگزاری آیین‌های مذهبی در زمان‌های خاصی از سال نیازمند طراحی دقیقی بود. از این‌ رو در آن زمان ساخت مکان‌های مذهبی بر مبنای اطلاعات نجومی انجام می‌شد. بر اساس تحقیقات اخترباستان‌شناسی، چهارتاقی نیاسر یکی از این بناهای نجومی و تقویمی است که علاوه‌بر این که اتاق اصلی آتشکده (محل استقرار آتش) به شمار می‌رود، بلکه به‌عنوان یک تقویم آفتابی نیزعمل می‌کند. در تقویم آفتابی زمان با استفاده ازسایه‌هایی که توسط پرتوهای خورشید در هنگام طلوع و غروب ایجاد می‌شود، محاسبه می‌شد. 

طراحی بنا به گونه‌ای است که با توجه به حرکت خورشید در طول سال، اندازه طول پایه‌ها و نسبت آن با فاصله‌های میانی، زاویه‌ای ایجاد می‌کند که پرتوهای خورشید به طور دقیق در راستاهای مشخصی از بنا تابیده و در نقاط خاصی سایه ایجاد می‌کند. هر یک از این نقاط خاص نمایانگر زمان‌های مهم و کلیدی بوده و به ثبت آیینی زمان کمک می‌کند. به این ترتیب آتشکده نیاسر کاشان نه تنها یک مرکز مذهبی، بلکه یک شاهکار علمی و نجومی است که به ما ترکیب دانش و هنر در دوران باستان را نشان می‌دهد.

مصالح تزئینی آتشکده نیاسر کاشانمصالح و تزئینات آتشکده نیاسر کاشان

برای ساخت آتشکده نیاسر از مصالحی مانند سنگ آهک و ملات گچ استفاده شده است. قسمت پایینی بنا تا ارتفاع ۲۰۰ سانتی‌متر از لاشه سنگ تشکیل شده و برای قسمت فوقانی از سنگ‌های تراش‌خورده و سرامیک سنتی به شکل مکعب مستطیل بهره گرفته‌اند. براساس مطالعات انجام شده، آتشکده نیاسر کاشان در گذشته تزئینات زیادی داشته که امروزه از بین رفته است. تصاویر قبل از مرمت این بنا نشان می‌دهند که نمای داخلی و خارجی پایه‌ها دارای گچ‌بری خاصی بوده‌، اما آثار رنگ‌آمیزی بر روی آن‌ها مشاهده نمی‌شود. ‌به طور کلی آتشکده نیاسر یکی از شگفتی‌های تاریخی و فرهنگی ایران است که بازدید از آن تجربه‌ای دلنشین و آموزنده برای گردشگران به ارمغان می‌آورد.

آدرس آتشکده نیاسر کاشانآدرس و نحوه دسترسی به آتشکده نیاسر کاشان

آتشکده نیاسر در فاصله ۳۵ کیلومتری از کاشان و نزدیک به روستای نیاسر واقع شده است. برای سفر به این منطقه، می‌توانید از وسایل نقلیه مختلف استفاده کنید. به عنوان مثال با خرید بلیط اتوبوس به مقصد کاشان می‌توانید در طول مسیر از تماشای مناظر زیبای اطراف لذت ببرید و اطلاعات بیشتری درباره این مناطق کسب کنید؛ به طوری که این تجربه سفر شما را هیجان‌انگیزتر خواهد کرد.

بهترین زمان برای بازدید از چهارطاقی نیاسر کاشان

اگر به دنبال بهترین زمان برای بازدید از چهارطاقی نیاسر هستید، فصل بهار به ویژه ماه اردیبهشت، گزینه‌ای عالی است. در این زمان می‌توانید پس از شرکت در مراسم گلاب‌گیری کاشان به جاذبه‌های تاریخی این منطقه از جمله چهارطاقی نیاسر بزنید. اما در فصل تابستان به دلیل گرمای شدید، بازدید از این مکان ممکن است برای برخی افراد ناخوشایند باشد. همچنین با توجه به اینکه آتشکده نیاسر در ارتفاعات قرار دارد، سرمای هوا و وزش باد در این فصل می‌تواند بازدید از این اثر باستانی را دشوار کند. پس بهترین زمان برای تجربه زیبایی‌های چهارطاقی نیاسر بهار است. 

نحوه کارکرد آتشکده ساسانی برای تعیین زمان

رضا مرادی غیاث‌آبادی پژوهشگر آزاد به بررسی عمیق چارتاقی‌های ایران از جمله آتشکده نیاسر کاشان پرداخته است. به اعتقاد او زاویه قرارگیری و تناسبات این آتشکده به گونه‌ای بوده  که طلوع خورشید در روز نخست هر فصل بر محورهای خاصی از بنا انطباق دارد و به همین دلیل می‌تواند آغاز فصل‌ها را تعیین کند. در واقع ایشان نظریه خود را در دو کتاب با عنوان‌های بناهای تقویمی و نجومی ایران (رصدخانه‌های ایران) و چارتاقی‌ها معرفی کرده است.

اما در این مقاله با استفاده از محاسبات، اندازه‌گیری‌ها و مشاهدات میدانی، همچنین تعریف پارامتر سعت مشرق، نشان می‌دهیم که امتداد طلوع خورشید در آغاز هیچکدام از فصل‌ها بر محورهای بنا منطبق نمی‌شود. در روزهای اعتدالین یعنی روز نخست بهار و پاییز، خورشید از هیچ زاویه خاصی طلوع نمی‌کند. همچنین نظریه ارائه شده برای انقلاب تابستانی و زمستانی نیز دقت کافی ندارد.

در روز اول بهار و پاییز، خورشید دقیقاً از شرق طلوع می‌کند که با محورهای ساختمان مطابقت ندارد. این گستره زاویه‌ای به عرض جغرافیایی ناظر و زاویه میل خورشید در هر روز از سال بستگی دارد. عرض جغرافیایی آتشکده نیاسر کاشان حدود ۳۴ درجه است، بنابراین بیشینه سعت مشرق حدود ۲۹ درجه خواهد بود. به این ترتیب در اولین روز تابستان، خورشید از سمت حدود ۶۱ درجه و در روز اول زمستان از سمت حدود ۱۱۹ درجه طلوع می‌کند.

تغییرات زاویه میل خورشید در روزهای نزدیک به انقلابین بسیار کم است، بنابراین اندازه‌گیری تغییرات سعت مشرق در این روزها باید دقیق باشد؛ اما قرارگیری ستون‌های آتشکده نیاسر کاشان این دقت را ندارد. به نظر می‌رسد خورشید برای حدود یک ماه تقریباً از یک نقطه طلوع می‌کند، بنابراین نمی‌توان از آتشکده نیاسر برای تعیین روز اول تابستان و زمستان استفاده کرد.

ویژگی های چهارطاقی نیاسر کاشانسخن پایانی

آتشکده نیاسر کاشان، نمادی از تاریخ و فرهنگ غنی ایران است که با زیبایی‌های معماری و معنوی‌اش، همچنان روح زندگی را در دل خود جای داده است. این مکان مقدس نه تنها محلی برای پرستش آتش و پیروی از آموزه‌های زرتشتی بوده، بلکه نشان‌دهنده‌ پیوند عمیق انسان با طبیعت و آتش است. بیایید با احترام ارزش‌های این مکان تاریخی را پاس بداریم و نسل‌های آینده را نیز با زیبایی‌ها و آموزه‌های این آتشکده آشنا کنیم. 

به عنوان یک معمار با تجربه، وظیفه خودم میدونم که تجربیاتم رو در اختیار عزیزانی که به این حوزه علاقه دارند قرار بدم و در این مسیر راهنماییشون کنم.

جعفر کریمی پناهمشاهده نوشته ها

به عنوان یک معمار با تجربه، وظیفه خودم میدونم که تجربیاتم رو در اختیار عزیزانی که به این حوزه علاقه دارند قرار بدم و در این مسیر راهنماییشون کنم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 4 =

مشاوره و خرید